Lipsa canalizarii din anumite zone iti poate crea dificultati daca vrei sa-ti amenajezi o locuinta, o gospodarie sau o casa de vacanta. Chiar daca ai la dispozitie un put sau o fantana, caratul galetilor reprezinta doar o solutie temporara, ineficienta si un efort in plus de care ai prefera sa te lipsesti.
Din fericire, exista un dispozitiv cu ajutorul caruia iti poti alimenta casa de la tara cu apa curata, oricat de mare ar fi locuinta. Acest dispozitiv poarta numele de hidrofor.
Hidroforul este un sistem automatizat cu ajutorul caruia te poti aproviziona direct dintr-o retea subterana , pentru a o distribui apoi dupa nevoile tale, la o presiune constanta .
Hidrofoarele pot fi folosite si pentru trage apa din mai multe tipuri de retele, de la conducte pana la puturi adanci de apa.
Un hidrofor indeplineste in mod simultan doua procese : aspirarea ( actiunea de a „culege” apa dintr-o sursa subterana) si refularea (trimiterea apei catre robinetii instalatiei sanitare). Apa este aspirata cu ajutorul unei pompe si introdusa intr-un rezervor tampon (vas de expansiune). Din rezervor, apa este apoi refulata in tevile casei tale, catre robineti. Pe tot parcursul acestor procese, hidroforul regleaza presiunea apei.
Pentru a intelege cum functioneaza, dar si cum se monteaza un astfel de mecanism, cel mai usor este sa intelegi intai care sunt componentele unui hidrofor:
Pentru a decide ce tip de hidrofor iti trebuie pentru casa ta , factorul principal de care trebuie sa tii cont este adancimea sursei de apa .
In alegerea hidroforului, este foarte important sa tii cont nu doar de adancimea putului, ci si de inaltimea de refulare. Aceasta determina inaltimea maxima pana la care hidroforul poate sa refuleze apa la presiunea optima. Daca vrei, de exemplu, sa alimentezi o casa cu mai multe etaje, aceasta informatie iti va fi extrem de utila.
![]() |
Nu este recomandat sa amplasezi hidroforul in spatiul tau de locuit (cum ar fi holul casei). Este inestetic, ocupa spatiu pe care l-ai putea folosit altfel, iar zgomotul sau poate fi deranjant.
Poti monta hidroforul in garaj - daca ai spatiu suficient - sau in subsol - daca acesta este situat deasupra nivelului captarii apei.
Retine ca hidroforul trebuie sa stea obligatoriu pe o suprafata plana, de care trebuie sa fie fixat cu dibluri.
Insa locul ideal in care ar trebui sa montezi hidroforul este cat mai aproape de putul din care isi trage apa. Pentru asta, va trebui sa-i construiesti un camin .
1. Saparea gropii - Caminul trebuie sapat chiar in jurul gurii putului din care hidroforul isi va trage apa. Groapa trebuie sa fie patrata, iar dimensiunile ei variaza in functie de marimea hidroforului. Totusi, dimensiunile minime ar trebui sa fie de 1,5 x 1,2 metri in lungime si latime si 1 metru in adancime. Tine insa cont si de grosimea izolatiilor care vor urma.
2. Hidroizolatia - Dupa ce groapa a fost sapata corespunzator, ar trebui sa imbraci peretii si fundul caminului cu membrana bituminoasa pentru a-i izola impotriva infiltratiilor apei.
3. Zidirea - Urmatorul pas este zidirea efectiva a caminului. Aici ai numeroase optiuni: poti folosi caramida, boltari sau poti turna direct beton. Singurii factori de decizie sunt bugetul si preferintele tale. Inainte de a turna sapa pune un strat de pietris pe fundul gropii.
4. Realizarea circuitului de apa - Odata ce zidaria este gata, va trebui sa asiguri circuitele de apa si de electricitate necesare hidroforului. Pentru fiecare teava de refulare va trebui sa sapi un sant de la camin pana la casa ta. De asemenea, va trebui sa gauresti zidurile peretilor caminului pentru a introduce teava.
5. Asigurarea circuitului electric - Acelasi principiu se aplica si pentru firul de curent electric prin care vei conecta hidroforul la reteaua energetica. In fapt, poti trage firul prin acelasi sant pe care l-ai sapat pentru teava de refulare. Asigura-te ca firul este bine izolat; un tub de polietilena ii va oferi protectia necesara.
6. Acoperisul - Acum nu mai ramane decat sa-i zidesti un acoperis, in care va trebui sa lasi si o gura de acces peste care vei pune capac. Inainte de a achizitiona capacul asigura-te ca este realizat dintr-un material izolant bun.
7. Termoizolarea (optional) - Ia in calcul si posibilitatea de a termoizola caminul cu polistiren sau vata minerala pentru a proteja hidrofrul de inghet.
Montarea hidroforului nu este un procedeu complicat, atat timp cat ai la dispozitie uneltele si piesele necesare.
Pentru a realiza un montaj, ai nevoie de:
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Daca ai inteles care sunt componentele principale, iti va fi foarte usor sa faci conexiunile necesare.
Inainte de a infileta elementele intre ele, aplica 5-6 straturi de banda de teflon pe filet pentru a spori impermeabilitatea circuitului.
Acum, pentru ca hidroforul este montat, trebuie sa-l pregatesti pentru utilizare. Aceasta operatiune poarta numele de amorsare.
Daca nu folosesti in mod constant hidroforul, pompa se dezamorseaza. De aceea, vei fi nevoit sa repeti aceasta operatiune si dupa o perioada mai lunga in care sistemul nu a fost utilizat. Unele modele de hidrofor sunt dotate cu pompe capabile de autoamorsare.
Inainte de a folosi un hidrofor, trebuie sa elimini aerul din instalatia sanitara. Tot ce trebuie sa faci este deschizi robinetii inainte de a porni hidroforul. In cazul WC-ului, va trebui sa tragi apa. Dupa aceea, porneste hidroforul si inchide robinetii dupa ce te asiguri ca apa curge la presiunea dorita.
In general, presostatele sunt setate inca din fabricatie cu o presiune minima ( de deschidere ) de 1,5 bari si cu o presiune maxima ( de inchidere ) de 2,5 bari.
Daca doresti, poti modifica aceste valori prin rotirea arcurilor din interiorul presostatului. Trebuie insa se asiguri ca nu depasesti valorile precizate in cartea presostatului. De obicei, poti regla presiunea minima pana la 1 bar, iar presiunea maxima pana la 5 bari.
Daca intampini probleme in timpul instalarii sau daca anumite etape ti se par prea complicate, nu ezita sa apelezi la ajutorul instalatorilor sau electricienilor profesionisti.
Odata ce toate aceste operatiuni sunt efectuate in mod corect, te vei putea bucura de hidrofor si de toate avantajele pe care le ofera.
![]() |
Apăsând „Sunt de acord” sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de confidentialitate mai multe despre cookies.